κείμενα εκδόσεων 2002: περί Σπειρών
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Τα βράδυα χωρίς φεγγάρι και μακριά από άλλα φώτα, σ΄ ένα ουρανό γεμάτο αστέρια, μπορεί κανείς να παρατηρήσει ιδιαίτερα το καλοκαίρι, μια γαλακτόχρωμη ζώνη, ένα νεφέλωμα πού αγκαλιάζει την ουράνια σφαίρα με κατεύθυνση από Β.Δ. προς Ν.Α. Είναι ο Γαλαξίας μας. Ο Ήλιος μας ένα από τά αστέρια που τον απαρτίζουν, γυρνάει γύρω από το κέντρο του μέσα σε έναν από τους τρεις σπειροειδείς βραχίονές του σε διάστημα 250 εκατομμυρίων χρόνων (Ένα κοσμικό ή Γαλαξιακό έτος).(1)
Έχουν παρατηρηθεί τριών ειδών γαλαξίες. Οι Ελλειπτικοί, οι Σπειροειδείς όπως ο δικός μας και οι Ανώμαλοι. Καθώς λοιπόν οι γαλαξίες αποτελούνται από Άστρα και αυτά είναι πύρινα, ο γαλαξίας μας δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία περιστρεφόμενη πύρινη σπείρα.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Έχουμε όλοι παρατηρήσει τη δίνη που δημιουργείται στον νιπτήρα ή τη μπανιέρα όταν ρουφιέται το νερό απ’ το σιφώνι. Ο δρόμος του νερού φανερώνει το μαγνητισμό της Γης. Στο Βόρειο ημισφαίριό της, η δίνη είναι αριστερόστροφη προς το κέντρο της, ενώ στο Νότιο δεξιόστροφη. Υδάτινες δίνες δημιουργούνται από θαλάσσια αντίθετα ρεύματα και είναι ικανές να ρουφήξουν μικρά πλεούμενα προς τα κάτω. Προκαλούνται επίσης και από τη πρόσκρουση ωκεάνιων ρευμάτων σε ανώμαλες ακτές, αλλά ακόμη και σε λίμνες ή και σε ποτάμια από τυχούσες ανωμαλίες στο βυθό τους. Η Χάρυβδη στην Οδύσσεια είναι η πιο διάσημη δίνη. Ρούφαγε νερό τρεις φορές την ημέρα και το ξέρναγε άλλες τόσες μαύρο.
ΜΑΡΤΙΟΣ
Ο Τυφώνας, στην ελληνική μυθολογία ήταν τέρας, από τη μέση και πάνω άνδρας και από κάτω δράκοντας. Το κεφάλι του άγγιζε τ΄αστέρια και τα χέρια του ανοιχτά έφταναν από Ανατολή μέχρι Δύση. Είχε εκατό δρακοκεφαλές και από τα πόδια του κινούνταν υπερφυσικες σπείρες από έχιδνες.
Παιδιά του ο Κέρβερος, η Λερναία Ύδρα, η Χίμαιρα, η Σκύλλα, ο δράκος που φύλαγε τα μήλα των Εσπερίδων, η Σφίγγα, ο Λέων της Νεμέας, αλλά και οι μανιασμένοι άνεμοι. Κατά μία εκδοχή γιος της Γής και του Τάρταρου, ένας από τους Τιτάνες, σκοτώθηκε από τον Δία μετά από φοβερή μάχη.
Οι σημερινοί απογονοί του, στροβιλιζόμενες αέρινες σπείρες, μαστίζουν στο περασμά τους την τροπική ζώνη και τραβάνε προς τον ουρανό.
Οι θεοί και οι ήρωες από τη μια και τα “βίαια γεννήματα της Γης” από την άλλη, εκπροσωπούν το μέτρο και την αρμονία μέσα στη φύση ενάντια στις δυνάμεις καταστροφής τους. Η ψευδαίσθηση της στασιμότητας και αιωνιότητας εναντίον της αλλαγής.(2)
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Ο θεός Άμμων λατρευόταν στην αρχαία Αίγυπτο σαν δημιουργός του κόσμου. Αρχικά είχε τη μορφή φιδιού, με τον καιρό όμως εμφανίζεται με κεφάλι ή κέρατα κριαριού. Το πιο γνωστό του μαντείο, που επισκέφθηκε και ο Μ.Αλέξανδρος, βρισκόταν στην όαση Σίουα. Ενσαρκώσεις του κερασφόρου θεού βρίσκουμε ακόμη και σήμερα στη Λιβυκή έρημο. Τα “κέρατα του Άμμωνα” δεν είναι παρά απολιθωμένοι χρυσωποί αμμωνίτες εκατομυρίων ετών και λέγονται έτσι γιατί έχουν τη μορφή σπείρας και μοιάζουν με κέρατα κριαριού με τα οποία κοσμούσαν το θεό Δία-Άμμωνα.
Τα Saligram είναι και αυτά απολιθωμένοι αμμωνίτες. Είναι “οι πετρες των θεών” που ξεπλένονται από τους μουσώνες των Ιμαλαΐων και θεωρούνται ενσάρκωση του Βισνού ή του Σίβα. Είναι επίσης η φλόγα της φώτισης του Βούδα καθώς οι αυλακιές τους δεν είναι παρά οι βαθμίδες στη κλίμακα της θείας έμπνευσης. Αποκαλύπτουν κάθε μυστήριο και είναι ιερά γιατί προέρχονται από έναν από τους αγιότερους τόπους, το Μουκτινάθ, εκεί όπου το νερό αναβλύζει από ένα βράχο και μια πύρινη γλώσσα θα καίει για πάντα. Είναι ο τόπος συγχώνευσης των πέντε στοιχείων. Γη-νερό-φωτιά-αέρας και ο θαυμαστός συνδιασμός τους, ο αιθέρας.(3)
ΜΑΪΟΣ
Μηχανές κάθε είδους, μετατρέπουν καθημερινά την ενέργεια σε κίνηση και αντίθετα. Από έμβολα σε τροχούς και αντίθετα, από πηνία σε καλώδια και αντίθετα, η ευθύγραμμη κίνηση μετατρέπεται σε κυκλική και αντίθετα. Σπειροειδή ελατήρια πάσης χρήσης. Μηχανές μονταρισμένες με βίδες ή αλλοιώς “κοχλιωτά καρφιά”. Βίδες από ρουμπίνια για ρολόγια χειρός μέχρι γεωτρύπανα από ατσάλι. Βίδες-σπείρες φτιαγμένες από το σώμα της Γης.
Έλικες σπρώχνουν το νερό πίσω από τα καράβια, έλικες που στρέφονται με χιλιάδες στροφές το λεπτό στον αέρα μπροστά απ’ τα αεροπλάνα και πάνω απ’ τα ελικόπτερα για να πάρουν τη θέση του. Η κίνηση της έλικας στο χώρο φτιάχνει σπείρες. Σπείρες που δεν υπήρχαν πριν και ούτε μετά υπάρχουν. Πάνω τους όμως κινούμαστε με τις μηχανές μας...
ΙΟΥΝΙΟΣ
Ο κοχλίας είναι ένα όργανο στο εσωτερικό του αυτιού που σχηματίζει ένα σπείρωμα που μοιάζει με το κέλυφος σαλίγκαρου. Ο κοχλίας λαμβάνει τις δονήσεις του ήχου από το τύμπανο μέσω των τριών μικρων οστών - σφύρα, αναβολέας, άκμονας -. Σ΄όλο του το μήκος είναι καλυμμένος από μια λεπτή μεμβράνη και καθώς ο ήχος προχωρά ενεργοποιείται ανάλογα με τη συχνότητά του σε διαφορετικό βάθος. Η μεμβράνη αυτή τροφοδοτεί χιλιάδες μικροσκοπικές νευρικές ίνες στο κοχλιακό νεύρο που με τη σειρά του φτάνει στο ακουστικό κέντρο του εγκεφάλου.
ΙΟΥΛΙΟΣ
O ίδιος πολιτισμός που γέννησε το μύθο του λαβύρινθου, ο Μινωϊκός, άφησε πίσω του και το δίσκο της Φαιστού. Ο δίσκος της Φαιστού είναι ένας δίσκος από άργιλο καλυμμένος σε κάθε πλευρά με 45 σημεία - σύμβολα σπειροειδώς διατεταγμένα. Χρονολογείται από το 17ο αιώνα π. Χ. και ακόμη δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί. (4)
Σήμερα μαγνητικές ταινίες, τυλιγμένες σπείρες σε καρούλια, δίσκοι υπολογιστών, περιέχουν πληροφορίες κάθε είδους. Σπείρες χαραγμένες σε δίσκους βινηλίου μεταφέρουν ακόμη στ’ αυτιά μας τους αγαπημένους μας ήχους. Σπείρες αποθήκες Μνήμης.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Μαλάκια και γαστερόποδα φτιάχνουν σπειροειδή όστρακα κάθε μεγέθους και χρώματος για κατοικία τους, εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Ζώα της στεριάς και της θάλασσας. Περιστροφή μαζί με διαστολή γεννούν σπείρες κάθε είδους και σε άλλες μορφές ζωής. Αυτό το φαινόμενο λέγεται ¨φυλλοταξία” και μπορεί να παρατηρηθεί στο κυλινδρικό μίσχο ενός φυτού με τα φύλλα του, σ’ ένα κουκουνάρι με τις διαβαθμίσεις του και στη δισκοειδή ανθοφορία του ηλίανθου με τα επιμέρους ανθηλιά του. Το περίεργο και ακόμη ανεξήγητο είναι γιατί αυτές οι μορφές ζωής κατά συντριπτικό ποσοστό επιμένουν να στρέφονται προς μία κατεύθυνση - τα σαλιγκάρια είναι όλα σχεδόν δεξιόστροφα από το κέντρο προς τα έξω όταν τα βλέπουμε από πάνω -. Βιολόγοι, φυσικοί και μαθηματικοί επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους για τη λύση του προβλήματος στη υποατομική ή σωματιδιακή φυσική.(5)
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Σπείρα, σπείρωμα, σπείρω, σπέρμα, σπόρος, συσπείρωση, σπείρα (συμμορία)
Έλιξ, εξέλιξη, έλικα
Δίνη, σκοτοδίνη, περιδίνηση
Στρόβιλος, ανεμοστρόβιλος
Οι λέξεις εκφράζουν ένοιες και εικόνες που βρίσκονται “εν κινήσει” ή “δυνάμει”.
Σε κάποιες η εκδήλωση της ενέργειας είναι ταυτόσημη με την ένοια, στις δε άλλες είναι ανεκδήλωτη αλλά σαφώς παρούσα..
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Το D.N.A. (Deoxyribonucleic Acid) γεννετικό υλικό όλων των κυταρικών οργανισμών και των περισοτέρων ιών. Βρίσκεται στο πυρήνα του κυτάρου και αποτελείται από δυο αλυσίδες συγκροτημένων νημάτων φτιαγμένων από Νουκλεοτίδια έτσι δομημένα ώστε να σχηματίζουν αλυσίδα. Αυτές οι αλυσίδες είναι διευθετημένες σαν ανεμόσκαλα έτσι συστραμμένη που να δίνουν την εικόνα μιας διπλής έλικας (χρωμόσωμα). Η διπλή έλικα χωρίζεται σε ομάδες Νουκλεοτιδίων που ονομάζονται γονίδια. Κάθε ένα από αυτά περιέχει πληροφορίες που χρειάζεται για να γίνει μια πρωτεΐνη και συνολικά, καθορίζουν από τα βασικά χαρακτηριστικά γενετικά γνωρίσματα των ειδών, μέχρι και χαρακτηριστικά ενός ατόμου. Το D.N.A. εκτός ότι διαθέτει πληροφορίες γενετικές, έχει επίσης τη δυνατότητα να αναπαράγεται. Χωρίς το μηχανισμό αυτό τα κύταρα δεν θα είχαν τη δυνατότητα δημιουργίας αντιγράφων τους ώστε να μεταφέρονται οι πληροφορίες από γενιά σε γενιά.(6)
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Η ίδια η Γη κινείται σπειροειδώς στο διάστημα εφόσον κινείται κυκλικά γύρω από τον Ήλιο ο οποίος όμως κινείται επίσης γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας. Έτσι σε μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο δεν επιστρέφει στο ίδιο σημείο του χώρου γιατί ακολουθεί ταυτόχρονα την τροχιά του. Έτσι η τροχιά της δημιουργεί ένα σπείρωμα με άξονα τη τροχιά του Ήλιου. Η κίνηση συνολικά μοιάζει με τη διάταξη του D.N.A. αρκετά ώστε να σου έρχεται στο μυαλό αυτόματα η ρήση των αλχημιστών: όπως επάνω έτσι και κάτω
.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Στους περισότερους πολιτισμούς από τους παλαιολιθικούς χρόνους έως σήμερα η σπείρα έκανε την εμφανισή της σαν σύμβολο διακοσμητικό (κιονόκρανα ιωνικού ρυθμού, όστρακα-κοσμήματα), μυστικιστικό (όστρακα-φυλαχτά, σβάστικα) ή και τελετουργικό (Saligrams). Συνήθως είναι σύμβολο γονιμότητας και ευφορίας. Συστρεφόμενη δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα μπορεί να δηλώνει αρσενική και θυλική αρχή, διαστελλόμενη ή συστελλόμενη δηλώνει την ανάπτυξη και διαστολή, το θάνατο και το μαρασμό. Η διπλή σπείρα ενώνει τα παραπάνω και ταυτίζεται με το Yin-Yang, σύμβολο όλων των συμπληρωματικών αντιθέτων στο δυαδικό σύμπαν.
Με την ένοια της εξέλιξης η σπείρα μπορεί να είναι το σύμβολο της ψυχής και της αναγέννησης. Μια απλούστευση των συλλογισμών που οδηγούν σε θρησκευτική θέαση της σπείρας θα μπορούσε να είναι: από τη στιγμή που θα κάνεις το δύσκολο και περίπλοκο ταξίδι προς το κέντρο, τι βρίσκεται εκεί; Εσύ!
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
- “Το Συμπαν που αγαπησα”, Τόμος Β, Μάνου Δενέζη - Στράτου Θεοδοσίου, Εκδόσεις Δίαυλος
- “Ελληνική μυθολογία”, Τομος 2ος , “Οι Θεοί”, Εκδοτική Αθηνών
- “Προφητικά φυτά”, Christian Ratsch, Met. Ορέστης Δαβίας, Εκδόσεις Οξύ
- “Γραφή η μνήμη των ανθρώπων”, George Jean, Εκδότης Αστέρης Δεληθανάσης 1991
- “Είναι ο Θεός γεωμέτρης;”, Ian Stewart-Martin Golubittsky, Mετ. Κώστας Σαμαράς, Εκδόσεις Κωσταράκη
- “Άτλας ανατομίας”, Εκδόσεις Κισσός